Gyldensgård

et dejligt feriested midt i den smukke Bornholmske natur

Gården

Omgivelserne

Reservation

Galleri

Sprog/Sprache

Omkringliggende byer

Selvom Gyldensgård ligger fredeligt - ude på landet - er der som alle steder på Bornholm kun kort vej til byerne. Nogle af Bornholms smukkeste og mest karakteristiske byer ligger tæt på Gyldensgård.

Klik på billederne for at se mere.

Svaneke

Svaneke - Danmarks mindste og måske smukkeste købstad Svaneke er den østligste og mindste købstad i Danmark. Svaneke er i dag en af de smukkeste og mest særprægede provinsbyer. Fra midten af 1800 tallet har den hvilet tilbagetrukket. Der kom ingen jernbane til byen. Udviklingen gik således uden om byen hvilket betød, at den gamle bystruktur og de gamle huse blev bevaret. Derfor frembyder den et enestående billede af en ægte og harmonisk provinsby, groet frem på de stejle klippepartier omkring havnen med små farverige huse, indbyrdes forbundet af stengærder og præget af karakteristiske udvendige stentrapper og frodige haver med valnød, figen og morbærtræer.

Byen fik i 1975 europæisk guldmedalje for bybevaring.

En slentretur rundt i Svaneke med alle dens smukke gamle huse, hyggelige havn og små butikker er altid en fornøjelse. I Svaneke er der meget kunsthåndværk at kigge på, og trænger man til lidt mad eller drikke er der flere gode spisesteder.

Gudhjem

Gudhjem Museum Gudhjem - Melsted (850 indb.) er et fiskerleje med tre små havne. Byen ligger ned ad klippesiden med maleriske huse og gadebilleder - om sommeren helt sydlandsk af udseende og stemning.

Kunstnere og kunsthåndværkere har gennem mange år haft tilknytning til Gudhjem, inspireret af det særlige lys, af bymiljøet og naturen.
Mest kendte er Oluf Høst og Niels Lergaard. Oluf Høsts tidligere atelie og bolig er i dag indrettet som et spændende museum.

Nær Gudhjem ligger også Gudhjem Museum som hele sæsonen viser skiftende kunstudstillinger. Museet er sammen med bl.a. byens gallerier, Gudhjem Glasrøgeri på havnen, Baltic Sea Glass syd for byen og Bornholms Kunstmuseum ved Helligdommen med til at gøre Gudhjem-området til centrum for kunst og kunsthåndværk på Bornholm.

Nexø

Nexø - en god handelsby med havn og en lille gammel bydel. Nexø er Bornholms næststørste by med 3700 indbyggere. Byen rummer øens største fiskerihavn og en række gode indkøbsmuligheder samt kunsthåndværkbutikker
Syd for byen ligger en særpræget lystskov, strandenge med et rigt fugleliv og en god badestrand.
Trods brand og bombardementet under 2. verdenskrig rummer byen en række smukke gamle bygninger og Nexø kirke som stammer fra 1300 tallet.