Gyldensgård

et dejligt feriested midt i den smukke Bornholmske natur

Gården

Omgivelserne

Reservation

Galleri

Sprog/Sprache

Gyldensgård med rødder fra midten af 1500 tallet

På Gyldensgård, mellem skov, åløb og bølgende kornmarker, bor man uanset årstid godt og til rimelige priser. Du er velkommen forår, sommer og efterår. I vores 10.000 m2 store parklignende have, finder du altid en krog, hvor du kan trække dig tilbage og slappe af, mens børnene kan boltre sig i landskabet omkring Gyldensåen, skoven og vandfaldet.

Klik på billederne for at se mere.

Historie

Gyldensgårds historie rækker mange århundreder tilbage i tiden. Tidligere (i middelalderen) hed gården Gyllandsgård. Dette Gylland er højst sandsynlig en omskrivning af "Götland", hvorfor gården i sin tid må anses for at have været ejet af en person, der kom fra "Götland". Gyldensgård er beskrevet første gang i 1558 som 17. vornedegård (ejet af kongen).
Gyldensgård har således været ejet af Frederik den 3 i 1600 tallet.
Gården blev i 1658 overdraget af Frederik den 3. til landsdommer Peder Olesen som tak fordi han sammen med Jens Kofoed, Povl Ancher m.fl. i december 1658 befriede Bornholm fra den svenske besættelse.
Gården hed tidligere "Landsdommergård" som en reference til Peder Olesen.

Bygningerne

Gyldensgård Gården er et traditionelt bornholmsk gårdanlæg med fire længer, hvor disse ikke er sammenbyggede. Den nuværende gård er bygget omkring 1800/1870 i egetræsbindingsværk, med en nyere (1942) grundmuret længe mod nord. Mellem længerne er der en stor gårdsplads med kampestensbelægning. Syd for stuehuset er der et stort haveanlæg med plæne og åløb. Her og i den tilgrænsende skov er der masser af plads til at boltre sig.
Stuehuset indeholder ferieboliger samt privat beboelse.
Der drives ikke længere landbrug på Gyldensgård.